Espai Obert per a persones en situació de carrer a Bellvitge i Gornal

Ajuda’ns a fer possible un lloc segur amb espai comunitari, dutxes i rentadores.

aconseguits de

Donants

Falten


Fes un donatiu

Què volem fer?

Habilitar i reformar diferents espais perquè les persones que es trobin en situació de carrer puguin apropar-se un cop a la setmana, on trobar:

  • Espai de dutxa: Entreguem utensilis d’higiene com ara sabó, xampú, tovalloles o sabatilles de bany.
  • Espai de bugaderia: Zona equipada per tal de rentar i eixugar la roba.Espai de rober: zona per a recollir roba i calçat que necessitin.
  • Espai de conversa i cafè: Zona per descansar, prendre un cafè, carregar el mòbil i poder conversar una estona.
  • Espai de cures: Zona per rebre una primera atenció sanitària si la necessiten.

Quina és la situació del sensellarisme a l’Hospitalet?

L'últim recompte realitzat a la ciutat, la nit del 19 de maig de 2021 va resultar que com a mínim hi havia 92 persones que sobreviuen vivint al ras o en vehicles. Des d’aleshores, hem comprovat que aquest número es va incrementant notablement.

L’equip de carrer de la Fundació La Vinya vol oferir una solució a una de les demandes més elementals que sovint expressen les persones que acompanyem. Poder gaudir d’un espai segur, conversar una estona amb algú i on tenir cura de la seva higiene personal.

Hem de tenir sempre present que aquestes persones tenen drets fonamentals que la nostra societat està ignorant i vulnerant. Aquesta qüestió cal posar-la en relleu, deixar de “normalitzar” el sensellarisme i exigir respostes dignes.

Què ens diu la nostra experiència?

Des de l’any 2019 hem acompanyat a 35 persones dedicant temps de conversa compartint un cafè, aficions, interessant-nos per la seva salut i la seva situació personal, ajudant-los a fer tràmits legals (padró, targeta sanitària, renovació de DNI o NIE...); informant-los sobre diferents recursos, acompanyant-los a metge, alberg, SIOT, comissaria... orientant-los sobre possibles recursos: serveis socials, hospital, biblioteca... i oferint diferents ajuts: menjar, medicació, roba, mantes, bugaderia...

En tot aquest temps hem organitzat espais de sensibilització i denúncia, impulsat el primer recompte de persones sense llar als barris de Bellvitge i el Gornal i participat en el de tota la ciutat de l’Hospitalet. També hem participat en espais de coordinació amb altres entitats per fer arribar propostes de millora a l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat per les persones que viuen al carrer.

Per què l’Espai Obert?

Durant aquests anys hem detectat la necessitat de disposar d’un espai on les persones que viuen al carrer puguin sentir-se segures i còmodes, conversar una estona amb algú, llegir, rentar la roba i on tenir cura de la seva higiene personal.

Amb l’Espai Obert pretenem oferir-los aquest recurs de suport de forma estable. Som conscients que és una petita resposta davant tota la complexitat d’aquesta realitat, però pensem que actualment cal donar-la. Valorem que serà un servei molt ben rebut per aquestes persones i per les veïnes i veïns per justícia social, per coherència i per respecte als drets humans.

Estem convençudes que servirà per desestigmatitzar el sensellarisme, posant noms, cara i ulls a aquesta realitat tan dura i injusta. Volem que sigui un entorn on se sentin acollides, escoltades, on puguin descansar una estona, trobar un tracte igualitari, sense paternalismes ni judicis, un lloc on no se sentin exposats.