Imatge o vídeo destacat
Kiko Segura

Kiko Segura: “La Vinya ha estat clau per mantenir els espais comunitaris i de servei a les persones a Bellvitge i el Gornal”

Des de fa més de tres anys és voluntari de la Fundació La Vinya i ara fa uns mesos en va assumir la presidència. Parlem amb Kiko Segura, veí de Bellvitge amb una llarga trajectòria de compromís social a la ciutat. Assumeix el rol de president amb voluntat de servei i destaca el paper de La Vinya en l’àmbit comunitari del districte després d’uns anys en què l’organització veïnal s’ha reduït.

Com afrontes el teu rol com a president de la Fundació La Vinya?

Amb il·lusió i responsabilitat. Seré president durant un temps amb la tranquil·litat que La Vinya és un projecte comunitari del qual som protagonistes moltes persones. Fer de president és una manera d'estar al servei de les veïnes i els veïns de Bellvitge i del Gornal, sobretot de les persones més pobres, d’aquelles que viuen en situacions més vulnerables.

Ets voluntari d’un projecte de La Vinya, com t’ajuda a l’hora de veure cap a on ha d’anar la fundació?

Des de fa tres anys i mig formo part d’un equip que acompanyem a les persones que viuen al carrer. Són els exclosos de la societat, els invisibles. Les persones que viuen al carrer ens ensenyen a ser més solidaris, més humils i compassius que són tres dels valors que ens caracteritza com a fundació.

Què és el que més valores de La Vinya?

Tot. La Vinya és la nostra manera de contribuir a la construcció del regne de Déu. Un regne on la persona està al centre. Una persona digna, plena i feliç que conviu amb la resta en igualtat, de manera comunitària i solidària. Un regne sense discriminacions ni persones excloses. Un regne de justícia i d’amor.

Quins reptes creus que La Vinya té per davant?

Crec que estem fent molt bé la feina donant resposta a les necessitats dels infants, joves i adults dels nostres barris. Dos dels reptes que penso que tenim són, per una banda, augmentar els espais de participació i decisió de totes les persones que formem part de la fundació i, per una altra banda, incrementar la vinculació entre els barris i La Vinya i entre La Vinya i els barris.

Com veus la realitat social de Bellvitge i el Gornal?

Bellvitge i el Gornal són barris combatius, acollidors i solidaris. La major part del que tenim és fruit de la lluita de les veïnes i dels veïns i això ens caracteritza. Quan volem alguna cosa no esperem que un altre ens la faci, sinó que ens organitzem i ens posem mans a l’obra per a realitzar-la.

Els últims anys aquesta organització veïnal s’ha reduït i La Vinya ha estat clau per mantenir els espais comunitaris i de servei a les persones. Un altre factor clau de La Vinya és la contribució a la cohesió social amb totes les realitats culturals que conviuen en els nostres barris. Tenim molts reptes de futur que aconseguirem amb la participació comunitària.

Com va començar la teva vinculació amb la fundació?

Com a fundació ha estat a partir de la meva participació en l'equip de carrer, però com a parròquia de Sant Joan Evangelista des de ben petit. La meva mare ens portava a la parròquia, era catequista, visitava als malalts, participava de les assemblees que es feien a la parròquia per a demanar més escoles, mercats, sanitat… He tingut la sort de viure des de ben petit l’experiència de la fe encarnada en el compromís amb les persones i per la construcció d’un barri millor.

Quin és el teu somni pels nostres barris?

Ser referents en la creació d’espais on la cura de les persones sigui el principal objectiu. Barris orgullosos del seu origen treballador, barris participatius i democràtics, barris constructors de l’esperança en un món més just i solidari.