Imatge o vídeo destacat
Drets Vulnerats

Parlem de ‘Drets Vulnerats’

Parlar de ‘Drets Vulnerats’ pot ser complicat si no es coneix la llei. Per aquest motiu, Sònia Lacalle, responsable de l’Assessoria Jurídica Social de Càritas Diocesana de Barcelona, va impartir una xerrada en què va anar repassant les principals traves legals i administratives que moltes persones es troben en el seu dia a dia.

Dificultats que vulneren drets i davant les quals és necessari protegir-se. Lacalle va recordar, el matí del dijous 23 de març, que “el dret a l’habitatge és universal”. Per aquest motiu -explicava- no és necessària l’aportació per accedir a un lloguer, encara que moltes empreses i propietaris ho fan. També va recordar l’obligació municipal d’empadronar sense domicili fix. Un tràmit que, lamentablement, es vulnera sense fonament de dret a molts pobles i ciutats.

Una de les situacions que també impossibilita l’estabilització de moltes persones és la negativa d’entitats bancàries a obrir un compte. Sense domicili fix “sí que es pot obrir un compte”, va explicar. Un fet al qual es neguen moltes sucursals bancàries, però que Lacalle, des de l’Assessoria Jurídica Social, acompanya i aconsegueix habitualment.

La jurista també va recordar que la justícia gratuïta o els bons socials elèctrics són drets als quals es tenen accés i als que no s’ha de renunciar. Un matí, en definitiva, de recordar que per moltes traves que es posin des de les administracions, els drets fonamentals prevalen.